TRENDY 2018

1. TRANSPARENTNOŚĆ

W 2018 r. sezon ślubny będzie obfitował we wszelkiego rodzaju przezroczystości. Dotyczy to zarówno elementów dekoracyjnych, jak krzesła, stoły, świeczniki, jak i samych budynków w których odbywają się wesela. Dlatego niesamowicie modne będą, miejmy nadzieję, wesela w plenerze, w których aż pragnie się wykorzystać transparentne namioty. Głównie chodzi o uzyskanie, tak bardzo pożądanej, przestrzeni. Istotne również w tej kwestii jest nadanie „czystego”, nieskazitelnego i subtelnego charakteru imprezie. Jednak to nie wszystko. Transparentność będzie się przewijała nawet w elementach papeterii, niech nas nie zdziwią „niewidoczne” zaproszenia czy tablice z rozsadzeniem Gości. 

 

2. KOLOR ROKU – ULTRAFIOLET

Co roku Pantone wybiera kolor roku. Trendy 2018 r. wyznaczyły, że padł wybór na ultrafiolet – odważny i nieco kosmiczny, ale daje duże pole do popisu, bo sprawdzi się zarówno przy ślubach boho jak i glamour. Przy minimalistycznych i bogatych. Pasuje do wesel klasycznych i tych nietradycyjnych, w szczególności przy weselach mieszanych, gdzie uwzględniane są różne kultury. Wbrew pozorom, pasuje do innych kolorów. Robi wrażenie w połączeniu ze złotem, srebrem lub bielą. 

3. JEDZENIE

Trendy 2018 w serwowaniu posiłków – koniec z nudnymi przystawkami na zimnej płycie. Zaskoczmy swoich Gości i zaserwujmy im potrawy z różnych zakątków świata – ten pomysł świetnie sprawdzi się przy weselu z motywem podróżniczym. Jeśli Para Młoda uwielbia zwiedzać świat, może tym razem zabrać Gości ze sobą w podróż kulinarną i zaserwować im kilka potraw, z różnych zakątków świata. Z całą pewnością zachwyci Gości stół nowojorski, gdzie będą mieli szansę spróbować mini burgerów, stół meksykański, gdzie serwowane będą mini tacos, czy stół bałkański z pysznymi owocami morza. A dla prawdziwych łasuchów, zamiast tradycyjnego słodkiego stołu – oryginalna ściana z pączkami.

Live cooking to zdecydowanie trend roku 2018. O weselu, na którym profesjonalny kucharz gotował na oczach Gości, na pewno długi nikt nie zapomni. Jeśli jeszcze kucharz będzie showmanem i nawiąże kontakt z publicznością, zachwyt Gości gwarantowany.

4. ATRAKCJE

Ten punkt poniekąd będzie łączył się z poprzednim, bo wszystkie wymienione food bary, live cooking, czy słodkie mini pączki są swego rodzaju atrakcją. Nie oszukujmy się drink bary, czy fotobudki pojawiają się już na każdym weselu, więc przestają być dla Gości atrakcjami. Jeśli chcemy zaskoczyć swoich Gości warto zatrudnić profesjonalnego baristę. To, co obecnie serwowane jest na weselach dalekie jest od prawdziwej kawy. Zazwyczaj sale weselne oferują nam duży termos, w którym nie do końca wiemy co się znajduje. O smaku czy o mizernych efektach działania nie wspominając. Jednak wesele to impreza całonocna i o każdej godzinie przyjęcia istnieje duże zapotrzebowanie na dodanie sobie energii 😉 Coraz modniejsze stają się stacje z lodami. Polskimi, włoskimi, tajskimi, oferty są na tyle bogate, że każdy znajdzie coś dla siebie.

5. TORT – jako artystyczne dzieło sztuki

Tort jest nieodłącznym elementem w programie każdego wesela. Cukiernie prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych kształtów, motywów, smaków, przez co produkowane są prawdziwe jadalne dzieła sztuki. Obecnie jedyne co nas ogranicza, to budżet i własna wyobraźnia. Nowożeńcy mogą mieć tort w jakimkolwiek smaku (czy ktoś jeszcze pamięta czasy, kiedy do wyboru był wyłącznie tort śmietankowy lub czekoladowy?), w jakimkolwiek kolorze, z jakąkolwiek strukturą i z wykorzystaniem jakichkolwiek elementów. Jadalne kwiaty? Nie ma problemu. Dobry cukiernik zrobi tort nawet z jadalnym złotem. Możemy wybrać być tort niski lub czteropiętrowy. Podany tradycyjnie na stole lub na huśtawce. Z wykorzystaniem mappingu możemy na torcie przedstawić historię Pary Młodej. Torty artystyczne to nasz faworyt wyznaczający trendy 2018 r.